Jamaica Blue Mountain Coffee
як роблять ямайську каву

DSCF1678У східній частині Ямайки на схилах гірського хребта під красивою назвою «Блакитні гори» вирощують каву, яка за свої смакові якості вважається однією з найкращих у світі «Jamaica Blue Mountain Coffee», або ж просто «Jablum».  Особливо її оцінили в країнах Азії. Мені пощастило потрапити на завод, який знаходиться просто в горах, і прослідкувати процес підготовки від щойно зірваних зерен до готової упакованої продукції, і звичайно ж, скуштувати цієї запашної кави.

Кавовий завод знаходиться у невеличкому селі Mavis Bank за 15 кілометрів від Кінгстона, захований він у затишній зеленій місцині поміж зелених пагорбів. DSCF1712
DSCF1663Щоб подивитися процес виготовлення кави, потрібно придбати екскурсійний квиток за ціною 20 американський доларів або 2 000 ямайських. За правилами закладу, потрібно заповнити невеличку анкетку, підтвердивши відсутність будь-яких перехідних хвороб і, чомусь, діареї впродовж останніх чотирьох днів (на щастя, довідок не просять і на місці не перевіряють ;) ), а також, зняти з тіла всі прикраси: сережки, кулони тощо, і залишити великі речі в охоронця. Водночас, фотоапарат можна брати із собою.

Обмеження з прикрасами мало не стало для мене фатальним, адже свої сережки я не знімав років із сім, і коли довелося, просто не зміг цього зробити. Та попри запевнення, що нічого ніде не впаде в котрийсь із мішків, охорона відмовлялася пускати. І довелося просити працівників заводу допомоги, які з’юрмилися подивитися на розігрувану трагікомедію. На щастя в одного з них були якісь інструменти і він допоміг вирішити це питання.

Потрапивши на територію, вас проведуть в невеличке кафе, де чекаючи на екскурсовода, пригостять філіжанкою гарячої кави. Маю зазначити, кава таки дійсно хороша.

Екскурсія триває близько тридцяти хвилин, за які вдасться побачити увесь процес обробки зерен кави та його розфасовки. DSCF1664
Все починається з того, що дозрілі зерна кави, які набралися червоного кольору,  вручну збирають на плантаціях, що розкинулися по усьому периметру пагорбів Блакитних гір. Після того, як зерна привозять, їх промивають на спеціальній машині і висипають на великі майданчики надворі, і лишають сушитися під сонцем, періодично перемішуючи та перевертаючи довгими швабрами.
DSCF1662DSCF1670
DSCF1671DSCF1666
Опісля природнього підсихання, зерна перевантажують у великий барабан в цеху, де продовжують сушку під температурою 36 градусів за Цельсієм.
DSCF1676Підсушивши зерна до твердого стану, коли вони з блідо-зеленого набувають сірого кольору без жодного запаху, їх фасують в мішки і вкладають вистоюватися впродовж 3 місяців. Це один із найважливіших етапів, коли кава доходить і набуває своїх властивостей. DSCF1675
Після витримки, зерна поміщають у ще один величезний барабан-центрифугу, в якому оббиваються всі залишки шкаралупи. З цього ж барабану виходить труба, яке тягнеться в інший цех, де, проходячи спеціальну машину, зерна розподіляються за величиною і розходяться по семи різних трубах. Від розміру та форми залежить якість кави та її подальше використання і, зрозуміло, ціна.
DSCF1679DSCF1684
DSCF1683DSCF1680
Далі зерна потрапляють на конвеєри, де жінки вручну вибирають браковані та порчені зернини. На жаль, цей цех, з питань безпеки, закритий для відвідувачів. І у мене виникло логічне запитання, на якого біса я знімав ті сережки.

Перебрані кавові зерна знову фасують в мішки і відправляють в останній невеличкий цех, де їх в залежності від потреби обжарюють, і розмелюють. А інша машинка наповнює та пакує в пакети. Тут стоїть приємний запах смаженої кави.
DSCF1687DSCF1688
DSCF1695І одразу ж за стінкою сидять жіночки, які запаковані пакети упаковують в фірмові картонні, або ж з мішковини, упаковки. Все. З цього місця кава йде на склад і чекає на відправлення по всьому світові, щоб потрапити до рук покупців. DSCF1691
DSCF1693DSCF1694

Загалом, увесь процес, після того, як зерна потрапляють на фабрику, займає три з половиною місяці.

Просто тут, на підприємстві, можна придбати каву за цінами, значно дешевшими за магазинні. Однак, як на рівень життя та економічного розвитку Ямайки, ціна все одно зависока. Все ж, звичайно, я придбав кілька упаковок на подарунки рідні. І якщо ви потрапите на цю фабрику, моя вам порада, замовляйте каву перед екскурсією. Щоб не довелося чекати, як мені, майже годину, поки її принесуть зі складу.
DSCF1703DSCF1705
IMG_20151223_124611DSCF1710

Побачити, як роблять каву було дуже цікаво та пізнавально, особливо, якщо врахувати той факт, що опісля я відправлявся в піший похід у гори, щоб підкорити найвищу точку Ямайки, і мав можливість побачити схили, густо порослі тими самими кавовими плантаціями, з яких вручну так старанно збирають достиглі червонобокі зерна, котрим судилося стати однією з найкращих кав світу.

You may also like...

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>